Så ska du tänka inför husköpet

Innan du bestämmer dig för att köpa ett hus, bör du ta hänsyn till en del faktorer så att du inte ångrar dig längre fram. Ett husköp är ett av de största köpen man gör i livet som privatperson och är därför ett stort beslut att fatta. Här nedan får du tips på hur du bör tänka inför husköpet och får veta vilka faktorer du bör ta hänsyn till när du ska titta efter hus till salu i Stockholm eller någon annanstans i landet.

Bostadsmarknaden – en tuff marknad

På senare tid har priset på bostäder gått nästan spikrakt upp. Det har medfört att de som redan var inne på bostadsmarknaden var den vinnande parten, medan den som ännu inte hunnit köpa sin bostad fått stå utanför och se på när värdet på bostäderna bara ökat. Svårigheterna att kunna köpa en bostad har ökat i takt med att värdet på bostäderna gått upp och främst är det unga som drabbats. Unga har inte haft tillräckligt med kapital för att kunna finansiera ett bolån, inte heller har de haft de ekonomiska förutsättningar som krävs då de flesta bolånegivare kräver fast anställning och att man ska kunna uppvisa en stabil inkomst minst ett år bakåt i tiden. Unga är de som i högst utsträckning jobbar deltid och på vikariat samt har sällan hunnit spara ihop till en tillräckligt stor kontantinsats än. Även äldre med låga inkomster har svårt att få bolån liksom alla andra med dåliga och osäkra inkomster. Att köpa en bostad är det därför inte alla som kan göra.

Att köpa hus – ingen småsak

Den som tror att det är en småsak att köpa ett hus bör tänka om. Ett husköp är ett av de största köpen som privatpersoner gör i sina liv och det är ett köp som kommer att påverka livet under lång tid framåt. Vissa som hamnade snett under finanskrisen på 90-talet betalar fortfarande av på sina bolån. Med andra ord bör du tänka igenom ditt beslut ordentligt innan du genomför ett husköp. Några faktorer att ta hänsyn till är:

  • Husets läge.

Läget spelar stor roll om du ska trivas i ditt hus. Måste du bo i Stockholm för att trivas? Även om det finns många fina hus till salu i Stockholm betyder inte det att du måste bo där. Kanske kan du hitta ett större och billigare hus i någon av grannkommunerna?

  • Husets skick.

Besiktiga alltid huset med hjälp av en oberoende besiktningsman innan du slår till. Ett hus kan ha många dolda fel som du inte vill betala för.

  • Husets storlek.

Ett vanligt misstag är att köpa för stort hus. Tänk på att barn flyttar ut och att du får betala många tusenlappar extra för ytor som kanske inte ens behövs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *